archief
2018
De Maaskantdialogen #3
Rem Koolhaas en Louise Fresco

8 november 2018, De Balie, Amsterdam

Dit jaar is het veertig jaar geleden dat de eerste Grote Maaskantprijs werd uitgereikt. Het jubileum is voor Stichting Rotterdam-Maaskant aanleiding voor het organiseren van een reeks publieke gesprekken - de Maaskant Dialogen– over de bredere betekenis van architectuur en stedenbouw in het licht van actuele maatschappelijk opgaven.

Waarom het platteland de toekomst van de wereld bepaalt

Er vinden grote veranderingen plaats op het platteland. Volgens architect Rem Koolhaas hebben we hebben we veel te lang al onze aandacht gericht op de grote steden terwijl we 98% van de wereld negeren. Het wordt tijd dat we gaan kijken naar de radicale transformaties die wereldwijd in rurale gebieden plaatsvinden.

Wat hebben de opkomst van Trump en Brexit bijvoorbeeld te maken met het veronachtzamen van het platteland? Hoe gaan we de groeiende wereldbevolking verantwoord voeden in de toekomst? Welke rol spelen technologische vernieuwingen bij de ontwikkeling van niet-stedelijke gebieden? Hoe ziet de toekomst van het platteland eruit? En wat kunnen de architectuur en ruimtelijke ordening bijdragen?

In het Guggenheim Museum (New York) stellen Rem Koolhaas en onderzoeks- en designstudio AMO in 2019 de grote veranderingen die plaatsvinden op het platteland tentoon. Met de expositie, die als werktitel Countryside: Future of the World heeft meegekregen, willen Koolhaas en het museum de discussie over de ontwikkelingen in niet-stedelijke gebieden aanjagen.

De derde Maaskant Dialoog wordt ingeleid door Michelle Provoost (Independent School for The City) en gemodereerd door Saskia van Stein (Bureau Europa).

Prof. dr. ir. Louise O. Fresco, landbouw- en voedseldeskundige,is voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen University & Research. Van 2006 tot juli 2014 was zij als universiteitshoogleraar verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.Daarvoor was zij Assistant Director-General van de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties in Rome.

Rem Koolhaas is oprichter en partner van het Office for Metropolitan Architecture (OMA) en oprichter van AMO, de onderzoekstak van OMA. Koolhaas is professor op Harvard University en was in 2014 directeur van de 14eInternationale Architectuur Biënnale van Venetië, getiteld Fundamentals. In 1986 was hij winnaar van de vijfde Grote Maaskantprijs.