winnaar 1985
jonge Maaskantprijs
John Körmeling


18 Kolommen, De Fabriek, Eindhoven, 1984
18 Kolommen, De Fabriek, Eindhoven, 1984
Schets 'Three chairs on the roof', Theater Zeelbelt, Den Haag, 1984
Schets Grootste Huis door John Körmeling
John Körmeling
18 Kolommen, De Fabriek, Eindhoven, 1984


juryleden

Umberto Barbieri

Pi de Bruijn

Hans Tupkerreader

Sjoerd Cusveller  1985-john-k-rmeling-juryrapport.pdf

website
www.johnkormeling.nl“Opererend op het breukvlak van architectuur, techniek en beeldende kunst levert Körmeling op overtuigende wijze zijn bijdrage aan de actuele architectuurdiscussie.”

De eerste keer dat de Rotterdam-Maaskantprijs voor Jonge Architecten -in de wandelgangen ook wel de 'jonge' Rotterdam-Maaskantprijs genoemd- zal worden uitgereikt, krijgt de jury betrekkelijk weinig tijd. Opnieuw doet zich het feit voor dat men met een tabula rasa begint; elke veelbelovende architect jonger dan 35 jaar komt in aanmerking voor de nieuwe en belangrijke architectuurprijs.

Opererend op het breukvlak van architectuur, techniek en beeldende kunst levert Körmeling op overtuigende wijze zijn bijdrage aan de actuele architectuurdiscussie.

Zijn commentaar op architectuur en ruimten, dat niet schriftelijk maar beeldend wordt gegeven, is gebaseerd op de letterlijke doordringing van de ruimte en van architectuur door toepassing van geavanceerde technieken, bijvoorbeeld de laserstraal. Hij stimuleert hierdoor een afwijkende manier van beleving van de ruimte. Door het perforeren en zichtbaar maken van lijnen, verbindingen en componenten van een bouwkundig object, bekritiseert hij op positieve wijze binnen en buiten, voor en achter, boven en onder. Constructieve analyse en kritiek vallen samen ~'destructieve' constructies zodat een andere ruimtelijke werkelijkheid zich kan ontwikkelen. Ontwerp en uitvoering, beeld en techniek, analyse en synthese zijn de dialectische componenten in Körmelings werk.

Hij is iemand van uitersten. Behalve ruwe potloodschetsen produceert hij uiterst exacte rotringtekeningen. Hij voert zijn projecten het liefst met eigen handen uit, waardoor een idee al bouwend, timmerend en solderend verder vorm krijgt.