winnaar 2009
jonge Maaskantprijs
Julien De Smedt
architect/oprichter JDS Architects


VM House, Copenhagen, Denmark
VM House, Copenhagen, Denmark
VM House, Copenhagen, Denmark
VM House, Copenhagen, Denmark
Copenhagen Harbour Bath
Copenhagen Harbour Bath
Copenhagen Harbour Bath
Copenhagen Harbour Bath
Julien de Smedt
VM House, Copenhagen, DenmarkCan We Sustain our Ability to Crisis?
Auteur Jesse Seegers, Benedict Clouette, Julien De Smedt, Ryan Neiheiser
Uitgever ACTAR
ISBN 978-84-92861-62-0

juryleden

Tom Avermaete
Hans Ibelings
Robert Winkel  1477035344_2009-julien-de-smedt-juryrapport.pdf

website
www.jdsa.eu“Ook de aandacht voor de sociale dimensie van de architectuur is opmerkelijk in het werk van De Smedt. De lakmoesproef is hier het dagelijkse gebruik en de toe-eigening van de projecten.”

De Smedt combineert op een vanzelfsprekende wijze typologische vernieuwing en grootschaligheid met oog voor detail en bijzondere aandacht voor de gebruiker. Het werk van De Smedt behandelt een opmerkelijke waaier aan programma's en schaalniveau's: van interieur tot groot woongebouw, van architectuur tot stedenbouw. Zijn kwaliteiten als architect zijn inmiddels ruimschoots bewezen in een aanzienlijk aantal gerealiseerde ontwerpen. Dat resultaat, op deze jonge leeftijd, maakt dat De Smedt volgens de jury duidelijk boven generatiegenoten uitsteekt.

De jury heeft veel waardering voor de wijze waarop Julien De Smedt aandacht heeft voor vernieuwing in beeld en vorm. Expressie in beeld en vorm is bij De Smedt geen verdacht of negatief element, maar eerder een van de hoofdpunten van de hedendaagse architectuur. Opmerkelijk is dat die aandacht onmiddellijk wordt gekoppeld aan zin voor bouwen en detail. Hoewel de projecten van JDS vaak een iconische waarde hebben binnen hun stedelijke context, reiken ze toch vaak veel verder dan een groots gebaar. Bij nadere beschouwing zijn de projecten vaak toonbeelden van typologische en ruimtelijke innovatie.

Ook de aandacht voor de sociale dimensie van de architectuur is opmerkelijk in het werk van De Smedt. De lakmoesproef is hier het dagelijkse gebruik en de toe-eigening van de projecten. De jury was verrast door de wijze waarop verschillende projecten een uitstekende basis lijken te bieden voor sociale intensiteit.