winnaar 1986
grote Maaskantprijs
Rem Koolhaas


Rem Koolhaas bron: Rob Bogaerts - ANeFo
Delirious New York
Rem Koolhaas bron: Rob Bogaerts - ANeFo


juryleden

Marcel van Dam

Hans van Dijk

Helga Fassbinder

Moshe Zwarts

Piet Sanders

reader

Dorien Boasson  1986-rem-koolhaas-juryrapport.pdf

website
www.oma.eu“Wie Rem Koolhaas heeft horen spreken, zijn boek heeft gelezen, of zijn lessen heeft gevolgd, kijkt op een andere, intensieve manier naar de gebouwen, steden en parken, die we bewonen en gebruiken.”

De vijfde Rotterdam-Maaskantprijs gaat naar Rem Koolhaas. De juryleden schrijven dat 'de heer Koolhaas deze belangrijke prijs ten volle toekomt vanwege zijn publicaties, vanwege zijn werkzaamheden als docent en vooral vanwege de stimulerende werking die steeds van hem uitgaat als hij in het openbaar over zijn vak spreekt.' Het toenemen van de belangstelling in Nederland voor architectuur is, weet de jury, mede het gevolg geweest van het optreden, de visie en het werk van Koolhaas. Zijn inspiratie is van grote betekenis. Bovendien zijn de juryleden blij iemand te bekronen 'dankzij wie Nederland weer een plaats heeft gekregen op de wereldkaart van eigentijdse architectuur.'

'Wie Rem Koolhaas heeft horen spreken, zijn boek heeft gelezen, of zijn lessen heeft gevolgd, kijkt op een andere, intensieve manier naar de gebouwen, steden en parken, die we bewonen en gebruiken,' aldus besluiten de juryleden hun rapport.