top of page
Jonge Maaskantprijs
2009

Winnaar

Julien De Smedt, JDS Architects

Julien De Smedt, JDS Architects

“Ook de aandacht voor de sociale dimensie van de architectuur is opmerkelijk in het werk van De Smedt. De lakmoesproef is hier het dagelijkse gebruik en de toe-eigening van de projecten.”

Juryleden 2009

Tom Avermaete
Hans Ibelings
Robert Winkel

Download the jury report (NL)

Download the jury report (EN)

De Smedt combineert op een vanzelfsprekende wijze typologische vernieuwing en grootschaligheid met oog voor detail en bijzondere aandacht voor de gebruiker. Het werk van De Smedt behandelt een opmerkelijke waaier aan programma's en schaalniveau's: van interieur tot groot woongebouw, van architectuur tot stedenbouw. Zijn kwaliteiten als architect zijn inmiddels ruimschoots bewezen in een aanzienlijk aantal gerealiseerde ontwerpen. Dat resultaat, op deze jonge leeftijd, maakt dat De Smedt volgens de jury duidelijk boven generatiegenoten uitsteekt.


De jury heeft veel waardering voor de wijze waarop Julien De Smedt aandacht heeft voor vernieuwing in beeld en vorm. Expressie in beeld en vorm is bij De Smedt geen verdacht of negatief element, maar eerder een van de hoofdpunten van de hedendaagse architectuur. Opmerkelijk is dat die aandacht onmiddellijk wordt gekoppeld aan zin voor bouwen en detail. Hoewel de projecten van JDS vaak een iconische waarde hebben binnen hun stedelijke context, reiken ze toch vaak veel verder dan een groots gebaar. Bij nadere beschouwing zijn de projecten vaak toonbeelden van typologische en ruimtelijke innovatie.


Ook de aandacht voor de sociale dimensie van de architectuur is opmerkelijk in het werk van De Smedt. De lakmoesproef is hier het dagelijkse gebruik en de toe-eigening van de projecten. De jury was verrast door de wijze waarop verschillende projecten een uitstekende basis lijken te bieden voor sociale intensiteit.

bottom of page