top of page
Jonge Maaskantprijs
1985

Winnaar

John Körmeling

John Körmeling

“Opererend op het breukvlak van architectuur, techniek en beeldende kunst levert Körmeling op overtuigende wijze zijn bijdrage aan de actuele architectuurdiscussie.”

Juryleden 1985

Umberto Barbieri

Pi de Bruijn

Hans Tupker

Download juryrapport (NL)

Download jury report (EN)
(if available)

De eerste keer dat de Rotterdam-Maaskantprijs voor Jonge Architecten -in de wandelgangen ook wel de 'jonge' Rotterdam-Maaskantprijs genoemd- zal worden uitgereikt, krijgt de jury betrekkelijk weinig tijd. Opnieuw doet zich het feit voor dat men met een tabula rasa begint; elke veelbelovende architect jonger dan 35 jaar komt in aanmerking voor de nieuwe en belangrijke architectuurprijs.


Opererend op het breukvlak van architectuur, techniek en beeldende kunst levert Körmeling op overtuigende wijze zijn bijdrage aan de actuele architectuurdiscussie.

Zijn commentaar op architectuur en ruimten, dat niet schriftelijk maar beeldend wordt gegeven, is gebaseerd op de letterlijke doordringing van de ruimte en van architectuur door toepassing van geavanceerde technieken, bijvoorbeeld de laserstraal. Hij stimuleert hierdoor een afwijkende manier van beleving van de ruimte. Door het perforeren en zichtbaar maken van lijnen, verbindingen en componenten van een bouwkundig object, bekritiseert hij op positieve wijze binnen en buiten, voor en achter, boven en onder. Constructieve analyse en kritiek vallen samen ~'destructieve' constructies zodat een andere ruimtelijke werkelijkheid zich kan ontwikkelen. Ontwerp en uitvoering, beeld en techniek, analyse en synthese zijn de dialectische componenten in Körmelings werk.

bottom of page