top of page
Grote Maaskantprijs
2000

Winnaar

Maarten Kloos, stichting Arcam

Maarten Kloos, stichting Arcam

“Met zijn vakgerichtheid weet hij velen enthousiast te krijgen en slaagt hij er als geen ander in om vakdiscussies tot brede maatschappelijke debatten uit te bouwen.”

Juryleden 2000

Luuk Boelens
Francine Houben
Roel den Dunnen
Peter Kuenzli
Marijke van Schendelen

Reader:  Enrico van Dijk

Download juryrapport (NL)

Download jury report (EN)
(if available)

Hij werkt daarbij vanuit de basis, vanuit lokale initiatieven van anderen of van hemzelf om thema's aan te kaarten die een breder maatschappelijk belang betreffen. Het kost hem geen moeite om zonodig tegen de heersende (overheids)opinies in te gaan, onafhankelijk van geest en positie als hij is. Dankzij zijn zelfstandigheid is hij flexibel in zijn keuze voor communicatiemedia.


Naast boeken en artikelen staat hij bekend als de organisator van vele publieke debatten binnen en buiten het architectuuronderwijs, als de initiatiefnemer van vele tentoonstellingen over nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen en ingrepen, om zijn televisiereportages en niet in het minst om zijn ARCAM-Kaart. Kloos beseft als geen ander dat het belang van de bebouwde omgeving geen privé belang is maar een grote maatschappelijke betekenis heeft. Al zijn activiteiten verricht hij dan ook temidden van een zorgvuldig gekoesterd netwerk van medewerkers en andere betrokkenen die evenals hij hart hebben voor de publieke zaak. Dit netwerk is vanaf 1986 zichtbaar in ARCAM, Architectuur Centrum Amsterdam, waarvan Kloos initiatiefnemer is en directeur was.

bottom of page