top of page
Jonge Maaskantprijs
2005

Winnaar

Oliver Thill, Atelier Kempe Thill

Oliver Thill, Atelier Kempe Thill

“de architectuur is voor hem niet uitsluitend een vraagstuk van het programma en de conceptualisatie, maar ook van materialisatie, techniek en constructiemethoden”

Juryleden 2005

Juliette Bekkering
Han Meyer
Carel Weeber

Reader:  Olof van der Wal

Download juryrapport (NL)

Download jury report (EN)
(if available)

De jury is unaniem in haar oordeel over het werk van Oliver Thill. De projecten zijn ingetogen en laten in de rationele benadering een conceptuele wending zien die het werk van Atelier KempeThill zo bijzonder maakt. Bovendien behouden ze hun kracht op de verschillende niveaus van de architectuur en de stedenbouwkundige inbedding: er is altijd een sterke relatie aanwezig met de locatie. Daarbij getuigen ze van een goed oog voor de actualiteit van maatschappelijke vraagstukken en de relevantie die deze heeft voor de architectuur.


Met zijn atelier lijkt Oliver Thill het vakmanschap voorop te plaatsen. De jury is zeer te spreken over de constant hoge kwaliteit van zijn nog jonge oeuvre en spreekt haar waardering uit voor de ernst waarmee dit werk tot stand is gekomen. Zij roemt het pure plezier in het vak van de architect dat ze in zijn werk aantreft. Het is een plezier dat doordrenkt is van het bewustzijn dat architectuur een product is van een lange culturele ontwikkeling. Dat uit zich in een welhaast pragmatische benadering van de bouwopgave: de architectuur is voor hem niet uitsluitend een vraagstuk van het programma en de conceptualisatie, maar ook van materialisatie, techniek en constructiemethoden. Het onderzoek naar oplossingen is gedegen en studieus, wars van vormwil of een drang naar creatieve oplossingen op voorhand.


De beheersing van het vak is zo groot dat Thill in staat is deze niet slechts te doorgronden, maar te voorzien van nieuwe betekenissen. Deze opvatting noemt de jury compleet, en zeldzaam.

bottom of page